Laatste nieuws:

 
 
 

De Kruiswegstaties van Jan Toorop in

de Sint Bernulphuskerk te Oosterbeek

 

“Ik zit nu hier bij klein kacheltje heerlijk en rustig in dit oord te arbeiden aan mijn Kruiswegstatie; ’t vordert buitengewoon goed.”

 
 

In elke katholieke kerk bevindt zich een Kruisweg. Gelovigen trekken langs de staties om stil te staan bij de momenten van Jezus’ lijdensweg. Het woord statie is afgeleid van het Latijnse woord statio, dat stilstaan betekent.
 
Een bijzondere Kruisweg bevindt zich in de Sint Bernulphuskerk te Oosterbeek, gemaakt door de veelzijdige kunstenaar Jan Toorop (1858-1928). Na zijn komst naar Nederland in 1871 bezocht hij de academie voor beeldende kunst in Amsterdam en raakte er bevriend met Jan Veth en Antoon Derkinderen. Na zijn overgang tot het katholicisme in 1905 kwam Toorop tot zijn "lineair idealisme" in een religieus gerichte art-nouveaustijl.
 
 

Toorop had zich inmiddels ontwikkeld tot de belangrijkste Nederlandse vertegenwoordiger van het symbolisme. In 1916 begon hij met de Kruisweg in Oosterbeek. Na drie jaar werden de veertien staties die de Kruiweg vormen ingewijd. In kunsthistorisch opzicht worden de staties gerekend tot absolute meesterwerken.

 
.In de lezing zal uiteen gezet worden hoe de Kruisweg past binnen het oeuvre van de kunstenaar. Ook de interessante ontstaansgeschiedenis van de Kruisweg zal worden besproken. En waarom beeldde Toorop zoveel inwoners uit Oosterbeek af op de verschillende staties?
 
HELIKON     Utrecht   
datum   Vrijdag 3 april 2015
tijd   10.30 uur - 12.30 uur
locatie   Utrecht
     
kosten   € 20,00
opgave   via webiste Helikon
     

 

 
 
 

 privacy statement   |    disclaimer   |   contact   |   sitemap