Laatste nieuws:

 
 
 

 

PAASLEZING

De omstreden Kruisweg van Albert Servaes (1883-1966)

 

Het is al weer zo’n negentig jaar geleden dat de getekende kruiswegstaties van Albert Servaes - expressionist van de Lathemse School - op last van het Vaticaan werden verwijderd uit het kerkje in het Belgische Luithagen. 
 
De Kruisweg van Servaes is een goed voorbeeld van het Vlaamse expressionisme en wordt gezien als een hoogtepunt in het werk van de kunstschilder en tekenaar Servaes. Een van de geliefkoosde thema’s van de diepgelovige kunstenaar was het lijden van Jezus. Servaes werd daarbij geďnspireerd door de onmenselijkheid van de gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog.
 
In de veertien staties van Servaes wordt de lijdensgeschiedenis van Christus teruggebracht tot zijn rauwe essentie.
 
De houtskooltekeningen laten Jezus’ lijden zien in al zijn ruwheid en onmenselijkheid. De wrangheid die uit de werken spreekt, wordt ondersteund door het donkere coloriet en de dikke lijnen waarmee hij de figuren gestalte gaf.

Het fel realistische karakter van de Kruisweg viel niet in goede aarde bij de Rooms-katholieke Kerk. Rome sprak een veroordeling uit en de staties werden uit het kerkgebouw verwijderd. Na vele omzwervingen kwam de Kruisweg in de jaren vijftig terecht in de Abdij van Koningshoeven bij Tilburg. Het kerkelijk verbod om de Kruisweg van Servaes als devotiestuk in een kerk of klooster te presenteren is nog steeds niet opgeheven. Als kunstwerk mag het werk echter wel worden getoond, maar niet op de plaats waar normaal gesproken de kruiswegstaties hangen.
 

 
datum   Vrijdag 18 april 2014
     
tijd   11.00 uur tot 13.00 uur
locatie   Helikon,
    Pieter Breughelstraat 18
    3583 SK Utrecht
     
opgave en betaling   € 20,00
    direct via de Helikon website
     

 

 
 
 

 privacy statement   |    disclaimer   |   contact   |   sitemap