Laatste nieuws:

 
 
 

 

EXCURSIE naar TRIER

 
 

zaterdag 30 juni 2018

stadskasteel Zaltbommel

 

excursiegegevens 

 

 
Trier is de oudste stad van Duitsland. De keizer van het Romeinse Rijk gaf rond 16 voor Chr. opdracht Trier te bouwen. De plaats werd toen Augusta Treverorum genoemd en werd aan het eind van de 3e eeuw de hoofdstad van het westelijk Romeinse Rijk. Overblijfselen uit die tijd zijn o.a. de Porta Nigra, de bekende stadspoort, de Keizerlijke Thermen en het Amfitheater.
 
In de Middeleeuwen werd Trier in de 5e eeuw door de Franken veroverd. In 870 kwam de stad bij het Oost Frankisch Duitse Rijk. In 958 werd het bekende marktkruis geplaatst op wat nu de Hauptmarkt is. Dit werd het centrum van de middeleeuwse stad.
 

 

Trier is ook de geboortestad van Karl Marx. Deze beroemde Duitse denker kwam er in 1818 ter wereld. De zus van zijn Nederlandse moeder was getrouwd met de in Zaltbommel woonachtige tabakshandelaar Lion Philips. Hij werd een belangrijke geldschieter voor de jonge Marx. Toch was het niet enkel opportunisme dat Marx naar Bommel dreef ; ook na het overlijden van zijn moeder bleef hij contact houden met oom Lion.
 
In zijn tweehonderdste geboortejaar wordt er in de stad volop aandacht besteed aan het leven en werk van Marx. O.a. in het Rheinisches Landesmuseum is een uitgebreide expositie ingericht. Hier is een stadsgezicht van Zaltbommel te zien dat door het Stadskasteel in bruikleen is gegeven.
 
 
Het programma:
 
  • De bus vertrekt om 7.45 uur vanuit Zaltbommel. Onderweg zal drs. Lisette le Blanc, conservator van het Stadskasteel, een lezing geven over Karl Marx en zijn band met de familie Philips en Zaltbommel.
  • In Trier staat een rondleiding door de expositie in het Rheinisches Landesmuseum op het programma. Hierna bent U vrij om de nabijgelegen monumenten in het centrum van de stad te gaan bekijken en evt. op eigen kosten te lunchen.
  • In Trier staat een rondleiding door de expositie in het Rheinisches Landesmuseum op het programma. Hierna bent U vrij om de nabijgelegen monumenten in het centrum van de stad te gaan bekijken en evt. op eigen kosten te lunchen.
    Aan het einde van de middag wordt weer koers gezet naar Nederland. In het Limburgse Grathem wordt een diner geserveerd. Rond kwart voor 10 ´s avonds keert de bus terug in Zaltbommel.
     

woensdag 9 mei 2018
Jaarlijkse ledenvergadering
Lezing Nederlands grote rivieren– Drie Eeuwen strijd tegen overstromingen
De Grote Aak, Zaltbommel
Aanvang :19.30 uur

 

De loop van onze rivieren is grotendeels gevormd door onszelf. Driehonderd jaar geleden waren de rivieren breed en ondiep met zandbanken en platen. Wanneer rivieren bevroren ontstonden er regelmatig ijsdammen. Om de paar jaar braken de dijken. Om deze rivieren beter te controleren en overstromingen tegen te gaan, werd er flink ingegrepen in het landschap.

Vóór 1850 was de oplossing verspreiding van het rivierwater over het land. Na die tijd koos men voor normalisatie van de rivieren; er werden nieuwe uitgangen voor de rivieren gemaakt. Na de hoogwaters van 1993 en 1995 moest er ook worden ingegrepen. Dit werd het programma ‘Ruimte voor de Rivier’. Ook vandaag de dag gaat de strijd met het water nog voort. Kranten melden regelmatig over klimaatverandering en hoge rivierafvoeren. Maar hoe zeker is het dat de rivieren steeds meer water moeten afvoeren? En kunnen onze dijken echt niet hoger? Studie van het verleden kan ons veel leren over het heden.

Ton Burgers (Brielle, 1946) zal deze avond de lezing geven. Het verhaal dat hij u gaat vertellen is gebaseerd op het door hem geschreven boek: ‘Nederlands grote rivieren – Drie eeuwen strijd tegen overstromingen’, uitgegeven door uitgeverij Matrijs.

 

De lezing start na afloop van de jaarlijkse ledenvergadering om ongeveer 20.30 uur.


 

excursiegegevens

 

 
 
 

 privacy statement   |    disclaimer   |   contact   |   sitemap