Laatste nieuws:

 
 
 

Leven en werk van Charley Toorop

over een eigenzinnige schilderes in de Nederlandse schilderkunst

 
 

Charley Toorop (1891-1955) geldt als één van de belangrijkste Nederlandse expressionistische kunstenaars van de 20ste eeuw. Zij schiep een eigenzinnig, zelfbewust en sociaal bewogen oeuvre. Charley was in haar tijd een moderne, zelfstandige en uitgesproken vrouw die uitsluitend voor de kunst leefde.
 
Het vroege werk van Charley Toorop onder invloed van het expressionisme. Haar grote voorbeelden waren de schilders van Der Blaue Reiter, zoals Kandinsky. In deze periode schilderde ze vooral landschappen, portretten en zelfportretten.
 

Vanaf 1916 maakte zij deel uit van de kunstenaarsgroep Het Signaal, die een diepe beleving van de werkelijkheid voorstond door kleuren en lijnen zwaar aan te zetten en felle kleurcontrasten aan te brengen. Eind jaren twintig veranderde haar wijze van schilderen in een min of meer expressief realistische stijl, waarin ze vooral arbeiders, boeren en gewone mensen schilderde.

 
Haar woning en atelier in het Noord-Hollandse Bergen werd een ontmoetingsplaats voor beeldend kunstenaars, musici, schilders en schrijvers.
 
Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Bart van der Leck en de dichter Adriaan Roland Holst behoorden tot haar vriendenkring. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schilderde zij een aantal indrukwekkende schilderijen, die met name de ellende weergaven van de gewone man of vrouw, levend onder het oorlogsgeweld.
 
In de lezing volgen we haar leven aan de hand van haar indrukwekkende oeuvre.
 
 
STROOMHUIS     Neerijnen
datum   vrijdag 20 januari 2015
aanvang   20.00 uur
locatie   Neerijnen
     
kosten  
opgave   via webiste Stroomhuis
 
VU Alphen a/d Rijn
datum   dinsdag 3 februari 2015
tijd   20.00 uur
locatie   VU Alphen a/d Rijn, locatie bibliotheek
     
kosten  
opgave   via webiste VU Alphen a/d Rijn
 
HELIKON     Utrecht   
datum   zondag 8 februari 2015
tijd   14.00 uur - 16.00 uur
locatie   Utrecht
     
kosten   € 20,00
opgave   via webiste Helikon
     

 

 
 
 

 privacy statement   |    disclaimer   |   contact   |   sitemap