Laatste nieuws:

 
 
 

Brancusi

“In de kunst is eenvoud geen doel, maar men komt door het benaderen van de ware betekenis van de dingen tot eenvoud.”

 
 

Bovenstaand uitspraak is van de Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi (1876-1957). Het typeert duidelijk de stijl die hij zijn leven hele zal blijven aanhouden. Hij probeerde alle overtollige elementen te elimineren.
 
Het beroemdste werk van Brancusi dat in Nederland te zien is, is Het begin van de wereld: een bronzen sculptuur in de vorm van een ei. Volgens de kunstenaar stelt deze vorm de volmaakte schoonheid voor. Zowel in ruimtelijke als in overdrachtelijke zin, omdat al het leven uit een ei(cel) voortkomt.
 

Brancusi is geboren in een boerendorpje in de Karpaten. Vanuit Roemenie trok hij op 28 jarige leeftijd naar Parijs, toen het kunstencentrum van de wereld. Hij ontmoette er Rodin en een maand verbleef hij in diens atelier. Net als Rodin maakte ook Brancusi een beeld van Le baiser (De kus), maar op zijn geheel eigen wijze. In dit beeldhouwwerk komt het streven naar minimalisme duidelijk tot uiting. Hij bracht de twee kussende mensen terug tot de meest rudimentaire vormen van een kussend paar.

 
Vanuit Parijs bezocht hij verschillende keren New York, waar hij veel succes had. In 1926 vond een grote overzichtstentoonstelling van Brancusi plaats in New York. De Amerikaanse douane zag geen kunstwerk in het tot in zijn puur abstracte essentie teruggebrachte bronzen beeld van een vogel (L’oiseau d'or, 1919) en beschuldigde hem van metaalsmokkel. Tijdens de lezing zal het levensverhaal van Brancusi worden gevolgd aan de hand van zijn werk.
 
HELIKON     Utrecht   
datum   zaterdag 29 november 2014
tijd   14.00 uur - 16.00 uur
locatie   Utrecht
     
kosten   € 20,00
opgave   via webiste Helikon
     

 

 
 
 

 privacy statement   |    disclaimer   |   contact   |   sitemap