Laatste nieuws:

 
 
 

Käthe Kollwitz

over een sociaal bewogen kunstenares

 
 

 “Ik wil invloed uitoefenen in deze tijden waarin de mensheid zo gedesoriënteerd is en zo hard hulp nodig heeft.”
 
Dit citaat typeert het karakter van het werk van Käthe Kollwitz (1867-1945). Na haar huwelijk in 1891 vestigde zij zich met haar man, de arts Karl Kollwitz, in een arbeidersbuurt in Berlijn, om de armen hulp te bieden. Onder de indruk van het werk van de Noorse kunstschilder Edvard Munch gaf ze haar aanklachten vorm in stille, uitdrukkingsloze figuren.
 
De ellende van de Eerste Wereldoorlog hebben de sfeer van haar werk voor goed bepaald. Persoonlijke ellende was haar in die oorlogsjaren niet bespaard gebleven. In 1914 stierf haar zoon die dienst deed in het Duitse leger.
 
 

In 1915 begon Käthe aan de uitwerking van de eerste plannen voor een gedenksteen voor het graf van haar zoon. Het zou uiteindelijk uitgroeien tot een groots oorlogsmonument Het treurend echtpaar, nu op de oorlogsbegraafplaats in Koekelaere. Käthe geeft hierin uiting aan het grenzeloos verdriet dat de oorlog haar berokkende.

 
Een dubbelbeeld van uitzonderlijk hoog kunstgehalte, eenvoudig van conceptie en daardoor zeer aangrijpend. De vader, Karl Kollwitz, neerblikkend op de duizenden graven, waaronder dat van zijn zoon. De moeder, Käthe Kollwitz zelf, voorovergebogen, één en al verdriet en liefde. De kunstenares wilde in dit werk niet alleen de moeder van haar zoon zijn, maar van allen die met hem de dood vonden.
 
HELIKON     Utrecht   
datum   zaterdag 04 oktober 2014
tijd   14.00 uur - 16.00 uur
locatie   Utrecht
     
kosten   € 20,00
opgave   via webiste Helikon
     
STROOMHUIS     Neerijnen
datum   woensdag 15 oktober 2014
aanvang   20.00 uur
locatie   Neerijnen
     
kosten  
opgave   via webiste Stroomhuis

 

 
 
 

 privacy statement   |    disclaimer   |   contact   |   sitemap