Laatste nieuws:

 
 
 

 

Camille Claudel (1864 - 1943)

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Camille Claudel geboren werd

 

In 1882 - Camille was 18 jaar werd haar eerste beeldhouwwerk tentoongesteld op de Salon in Parijs.
Rodin was erg gecharmeerd van Camille en haar talent en vroeg of zij zijn leerlinge wilde worden. Na enige tijd was zij niet alleen meer zijn leerlinge, maar ook zijn rechterhand, muze en maîtresse geworden. Rodin kon niet meer zonder haar, getuige de brieven die van hem bekend zijn.
 
Zij had haar eigen atelier en werkte zij aan zij met Rodin in zijn atelier. Haar grote aandeel in beroemde werken van Rodin, als De kus, De Denker, De Burgers van Calais of Balzac, was tot voor kort onbekend. In 1893 besloot zij alleen voor zichzelf te gaan werken omdat zij vond dat Rodin haar gebruikt had. Een en ander was vooral ingegeven door het feit dat Rodin haar inbreng geheim hield en omdat daarom alleen híj gewaardeerd werd voor werk dat grotendeels door haar was gemaakt, terwijl zij daarvoor op geen enkele wijze erkenning kreeg.
 
 
In haar eigen atelier ontstonden beeldengroepen zoals Sakountala, gebaseerd op een hindoelegende en La Valse, gebaseerd op een compositie van Debussy. Camilles ergernis voor Rodin werd langzaam omgezet in haat en ze wilde niets meer met hem en zijn wereld te maken hebben. Ze ging zich isoleren, werd achterdochtig en wantrouwde steeds meer mensen.
 
Weinig mensen waren haar tot steun, ook haar eigen familie niet. Haar moeder en haar broer lieten haar opnemen in een psychiatrische inrichting. Hier bleef zij tot haar dood in 1943.
 

Sakountala

La Valse

Camille Claudel

Camille Claudel

 

Volksuniversiteit Alphen a/d Rijn
datum   dinsdag 30 september  2014
     
tijd   20.00 uur tot 22.00 uur
locatie   VU Alphen a/d Rijn

onder voorbehoud

  Bibliotheek, loc Thorbeckestraat
    Thorbeckestraat 1a Alphen a/d Rijn
     
opgave en betaling  
    via de VU Alphen a/d Rijn website
     
Volksuniversiteit Soest
datum   woensdag 1 oktober  2014
     
tijd   19.30 uur tot 21.30uur
locatie   VU Soest
     
     
     
opgave en betaling  
    via de VU Soest website
     
 

 
 
 

 privacy statement   |    disclaimer   |   contact   |   sitemap