Laatste nieuws:

 
 
 

 

Frida Kahlo: leven en werk

 

Haar man en schilder Diego Rivera zei over Frida Kahlo: “Ze is de eerste vrouw in de kunstgeschiedenis die met een absolute en nietsontziende oprechtheid, en je zou kunnen zeggen met gelaten wreedheid, al die algemene en bijzondere thema’s behandelt die alleen vrouwen betreffen”.
Ziekte heeft haar gevormd en haar persoonlijk leven zien we terug in haar werk, vooral haar intrigerende zelfportretten. In haar zelfportetten valt op dat zij schildert vanuit haar pijn, angst en eenzaamheid.
 
Haar werk karakteriseert zich door de vrolijke kleuren, die echter in contrast staan met een vervreemdende en onheilspellende sfeer. Ze schuwde de controverse niet: in een schilderij ter nagedachtenis aan de actrice Dorothy Hale  beeldde ze het moment van haar zelfmoord zeer grafisch af
 
Ze exposeerde in New York en in Parijs en werd bewonderd door grote meesters als Picasso en Kandinsky. In 1953 had ze haar expositie in Mexico : Diego plaatste haar bed midden in de expositieruimte.
 
Kahlo overleed in 1954. Ze liet een briefje achter met de tekst 'Ik hoop dat het einde vrolijk is en hoop nooit meer terug te keren'. Kahlo heeft 143 schilderijen nagelaten, waarvan 55 zelfportretten.
 
In de lezing krijgt U een indruk van haar leven en de betekenis van haar werk.
Ook wordt ingegaan op haar moeizame relatie met Diego Rivera. Kahlo had namelijk veelvuldige buitenechtelijke affaires. Tot haar minnaars behoorde de naar Mexico gevluchte Russische revolutionair Leon Trotski
 

zelfportret 1940

The Bride Frightened at Seeing Live Opened 1943

Frida Kahlo

Frida Kahlo

 

 
datum   zondag  1 maart 2014
     
tijd   14.00 uur tot 16.00 uur
locatie   Helikon,
    Pieter Breughelstraat 18
    3583 SK Utrecht
     
opgave en betaling   € 20,00
    direct via de Helikon website
     

Stillife 1942

frida Kahlo

 

 
 
 

 privacy statement   |    disclaimer   |   contact   |   sitemap